Ankit sold 2 jeans for rupees 998 on one he gains 10% and on the other he lost 10% find his gain or loss percent in the whole transaction

### Asked by santoshkumrhemja | 30th Jun, 2019, 08:00: AM

Expert Answer:

### Total Pairs of Jeans Ankit had = 2
Cost of each pair = Rs. 998

Now, let's calculate the amount for the first pair.

C.P = Rs.998 Profit = 10%

Hence profit = Rs.99.8 So, the final price will be Rs. 998 + 99.8 = 1097.8
Calculation for the 2nd pair of jeans

C.P = Rs.998 Loss = 10%

Hence, loss = Rs. 99.8 So, the final price will be Rs.998 - 99.8 = 898.2

Now, verify profit or loss

Price of 1^{st} pair + Price of 2^{nd} pair = 1097.8 + 898.2 = 1995.4
Original price of 1^{st} pair + Original price of 2^{nd }pair = 998 + 998 = 1996

S. P. = 1996 and C. P. = 1996
S. P. = C. P. hence no profit no loss

Now, let's calculate the amount for the first pair.

C.P = Rs.998 Profit = 10%

Hence profit = Rs.99.8 So, the final price will be Rs. 998 + 99.8 = 1097.8

C.P = Rs.998 Loss = 10%

Hence, loss = Rs. 99.8 So, the final price will be Rs.998 - 99.8 = 898.2

Now, verify profit or loss

Price of 1

^{st}pair + Price of 2

^{nd}pair = 1097.8 + 898.2 = 1995.4

^{st}pair + Original price of 2

^{nd }pair = 998 + 998 = 1996

S. P. = 1996 and C. P. = 1996

### Answered by Sneha shidid | 1st Jul, 2019, 11:36: AM

- Mahesh sold a watch at 10% loss .Had he sold it for rupees 104 more he would have gained 8%.find the selling price of the watch
- the MP of 5 kg rice is rupees 120. A spoon worth rupees 10 is given with every pack of 5 kg rice e.then the retiral gains 10% .find the CP of 5 kg rice
- a milkman sold two of his buffaloes for rippers 20000each. On one he made a gain of 5 percent and on other a loss of 10 percent. Find his overall gain or loss
- The cost price of an article is rs 500.The shopkeeper sells it at a gain of 25/2 percent .ST of 15 percent also charged. Find the amount payable by the customer
- c.p =₹80 and s.p =₹76.80 find the loss percent
- azad bought toys worth 75,000 for his toy shop. he spent some money on transportation, rent for his shop, and salary for the salesman. if he had made a profit of 10% on his real expenses (cost+overhead expenses), which were rupees 9000, calculate his overhead expenses.
- The cost of 15 bottles is equal to the selling price of 12 bottles . Find the profit or loss percent
- Hasan buys two types of fabrics for making uniforms. Shirt fabrics are priced at Rs 50 per meter and cloths for trousers are Rs 90 per meter. He buys 3 meters of cloth of shirt and 2 meters of cloth for trousers. If he sells with 12% profit on shirt and 10% profit on trouser the he gets a total of Rs.36600. how much buy trousers meters ?
- 1.The cost price of 15 bottles is equal to the selling price of 12 bottles. Find the profit or loss percentage.

### Kindly Sign up for a personalised experience

- Ask Study Doubts
- Sample Papers
- Past Year Papers
- Textbook Solutions

#### Sign Up

#### Verify mobile number

Enter the OTP sent to your number

Change